DFA2016

Del 27 de maig al 19 de juny a Vilanova i la Geltrú

Cicle de documentals, debats, mercat de productes de proximitat, cuina d'aprofitament i dinar de profit, per sensibilitzar sobre el canvi climàtic i les seves causes, debatre sobre els impactes ambientals, socials i econòmics de l’actual model econòmic i de consum i visualitzar alternatives per a un futur més just i sostenible, en el marc de la sobirania alimentària i la transició energètica.

Cartell DFA2016

Cicle de documentals


Projeccions al Teatre Principal, 20h, 5€/sessió

dv. 27/5/2016,
dv. 3/6/2016
dv. 10/6/2016
dv. 17/6/2016

Dinar de profit


Cuina d'aprofitament

Diumenge 19 de juny, Plaça de la Neus, Vilanova i la Geltrú, de 10h a 16h

T’apuntes a les festa dels aliments aprofitats?
10h - 13h Cuina amb nosaltres! Preparació col·lectiva
14h - 16h Dinar popular

Àpat participatiu i gratuït amb aliments “recuperats”, que altrament acabarien llençats a les escombraries, amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el malbaratament alimentari.

12h Taller sobre malbaratament alimentari, a càrrec d’Alfons López, d’Espai Ambiental, en el marc de la campanya "De menjar no en llencem ni mica!" ​

També hi haurà DJ’s i swing per a ballar i amenitzar la festa. ​

Es convida a portar la carmanyola per si hi ha excedent de racions!

El Dinar de Profit compta amb la col·laboració de la PAA - Plataforma Aprofitem els Aliments, en el marc del projecte La Festa dels Aliments; del Mercat del Centre i el Mercat de Mar de Vilanova i la Geltrú. ​

Què és el MALBARATAMENT ALIMENTARI?

El malbaratament alimentari són els aliments que es desaprofiten al llarg de tota la cadena alimentària, tot i tenir encara valor com a recurs nutritiu per a les persones. És, en definitiva, tot el menjar que perdem o llencem al llarg de tota la cadena alimentària destinada al consum humà, des que en comença la producció fins al moment en què pot consumir-se.

Saps quant es malbarata a CATALUNYA?

Un terç dels aliments que produïm al món, es malbaraten o perden en el trànsit de l’agricultura al consumidor final. En concret a Catalunya, segons la guia Un consum més responsable dels aliments elaborada per la Universitat Autònoma de Barcelona, són més de 262.000 tones d’aliments que es malbaraten cada any (només tenint en compte la part final de la cadena alimentària). Del total dels aliments sòlids adquirits per famílies, restaurants i comerços al detall de Catalunya, es malbarata el 7% (35 kg/hab. i any), que és el mateix que llençar els aliments consumits durant 25,5 dies o amb els quals podríem alimentar més de 500.000 persones durant tot un any. Aquesta xifra equival, en definitiva, a una pèrdua econòmica de 112 € per persona i any (2010) i es tradueix també en l’ús del 20% del total de tota la superfície agrícola útil de Catalunya.

Mercat de la terra


Mercat de la terra

Dissabte 18 de juny, Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú, de 10h a 15h

Mercat amb producte de km0 i de temporada
+ food trucks ​

Comptarem amb diversos productors de Slow Food del Garraf i Penedès que oferiran els seus aliments locals de qualitat i de temporada, obtinguts amb processos tradicionals respectuosos amb la terra, i que tenen un preu just, tant per qui els compra com per qui els produeix. A més, alguns d’ells ens oferiran tallers per conèixer els secrets i el valors dels seus productes. ​

Tallers

11.30h Taller de Mel Entre Flors: en Xavi Branchat, apicultor, ens mostrarà la vida de les abelles dins d'un rusc.
12.30h Taller de xocolata Aynouse: en Xavi Rodríguez, llaurador de cacau, demostrarà que del cacau a la xocolata hi ha un viatge apassionant. ​

Llistat de productors

5 Productors del Convivium Garraf i Penedès:
Productes de l'horta Sències Can Girona (Sitges)
Productes de l'horta La Piotxa (Vilanova i la Geltrú i Cubelles)
Elaborats i melmelades ecològiques de productes de la terra Bouquet d'Hort (Sant Pere de Ribes)
Melmelades de raïm "Vinyet la melmelada Penedès" (Subirats)
Cervesa artesana “La font del diable” (Vilanova i la Geltrú) ​

3 Productors d'altres Convivia:
Mel Entre Flors (Rocallaura)
Formatges Torrec (Balaguer)
Xocolata Aynouse (Agramunt)

També hi haurà el food truck La Cantina Solar: cafè i té ecològic i de comerç just, fet amb energia solar. ​

... Slow Food?

El Mercat de la Terra forma part d’una xarxa internacional de mercats pagesos. Sota el paraigües d’Slow Food, els productes que s’hi comercialitzen (fruita, verdura, ous, pa, farina, embotits, cervesa artesanal, formatge, xocolata, mel, etc.) segueixen un protocol de producció que respon als conceptes de BO, NET I JUST.

Slow Food és una associació d’àmbit internacional que promou una "nova gastronomia" entesa com a expressió de la identitat i la cultura. Defensa el plaer vinculat a l'aliment, reflexiona sobre l'educació del gust i el dret al gaudi amb un nou sentit de responsabilitat, tenint en compte l'equilibri amb l'ecosistema, la defensa de la biodiversitat i el compromís ètic amb els productors. Es va crear a Itàlia el 1986 per evitar l’erosió i estandardització de les gastronomies locals i combatre la falta d’interès general per l’aliment, els seus aspectes nutritius, orígens, sabors i les conseqüències de les nostres opcions alimentàries. Avui és present a 153 països, compta amb més de 100.000 associats i 1.300 grups de voluntariat local o convivia.

#concursDFA2016


Participa al concurs DFA d'Instagram! Com?

  1. Penja una foto DFA a Instagram, que ens convidi a…
    • [D]enunciar el model de consum actual
    • [F]omentar alternatives transformadores
    • [A]ctuar per un futur més just i sostenible
  2. Segueix-nos a Instagram @docsforaction
  3. Escriu el hashtag #concursDFA16
  4. Guanya un lot de productes de proximitat, un abonament del Cineclub Sala1 i un llibre DFA gentilesa de Llorens Llibres.
Seran vàlides totes les fotografies publicades entre el 27 de maig i el 19 de juny de 2016 a les 14h.
No hi ha límit de fotografies a penjar per usuari, això sí, n'has de ser l'autor.
El jurat anunciarà el nom del guanyador al Dinar de Profit i també es publicarà a la web.
El lliurament del premi es farà el mateix 19 de juny, un cop acabat el dinar